SOHRABI JA KALEVA: EU:N ON VAADITTAVA LENTOKIELTO ROJAVAAN – EU:N SAAMATTOMUUDESTA SEURAA UUSIEN ISKUJEN AALTO


Sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina vetävänsä joukkojaan pois Pohjois-Syyrian kurdialueelta, Turkin puolustusministeriö ilmoitti Turkin olevan valmis sotilasoperaatioon. Keskiviikkona Turkki hyökkäsi Rojavaan (Länsi-Kurdistan). Rojava on de facto rauhanomainen itsehallintoalue, jota johtaa pääosin kurdit.

Tietojen mukaan iskuissa on kuollut satoja ihmisiä, myös lapsia heidän joukossaan. Lähes 200 000 ihmistä on paennut sodan jaloista. YK arvioi, että yli 400 000 ihmistä joutuu jättämään kotinsa.

Kurdien hallitsemat Syyrian demokraattiset joukot kertovat 785 Isis-vangin paenneen Ain Issan vankileiriltä sen jälkeen, kun turkkilaiset sotilaat ja Syyrian kapinalliset olivat iskeneet siihen, kertoo kurdinkielinen uutiskanava Rudaw. Yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat Turkin ja sitä tukevien ääriryhmien vapauttaneen Isis-vankeja useista vankiloista Syyriassa, kirjoittaa sen sijaan Foreign Policy -lehti. Rojavan kurdiviranomaiset kertoivat aikaisemmin viikolla siirtäneensä vanginvartijat rintamalle.

Kurdiviranomaiset joutuvat priorisoimaan ja tekemään kompromisseja NATO:n toiseksi suurimman asevoiman Turkin edessä.

Rojavan alueella on tuhansia jihadisteja ja Isis-mielisiä henkilöitä, jotka muodostavat suoran uhan Euroopan turvallisuudelle. Kurdien jättäminen Turkin armoille lisää terrorismin uhkaa Euroopassa. Samalla se viestii, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan voi ottaa niskalenkin Euroopasta.

Syyrian ja Irakin kurdit ovat kyenneet muodostamaan kaksi rauhallista ja demokraattista autonomista aluetta viimeisten 30 vuoden aikana. Ja juuri noita autonomisia, länsimielisiä ja omalla armeijalla toimiva itsehallintoalueita Turkki - jossa asuu eniten kurdeja - näkee uhkana. Turkin presidentti Erdoğan pyrkii riisumaan kurdeilta saavutukset hinnalla millä hyvänsä. Erdoğan on nimennyt operaationsa "rauhanlähteeksi" (Operation Peace Spring).

Operaation tavoitteena on pakkosiirtää alueen kurdit ja korvata heidät Turkissa olevilla miljoonilla Syyrian pakolaisilla, joista suurin osa on arabeja. Tarkoituksena on heikentää kurdien autonomia Rojavassa ja viestiä Turkin kurdeille, mitkä ovat niskoittelun seuraukset. Presidentin mukaan kurdit ovat terroristeja, jotka muodostavat suoran uhan Turkille. Tosiasiassa Turkki tekee yhteistyötä Isisin ja muiden ääriryhmien kanssa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa EU:ta Turkissa olevilla neljällä miljoonalla pakolaisella, jotka se uhkaa päästää Eurooppaan, mikäli EU arvostelee Turkin toimia. Tällaisille uhkauksille ei pidä antaa tilaa, sillä vaikeneminen vääryyden edessä tarkoittaa alistumista Turkille. Turkin presidentti tulee menemään vielä pidemmälle vaatimuksissaan ja uhkauksissaan, ellei sille laiteta stoppia nyt.

EU:n ja kansainvälisen yhteisön toimettomuus lisää turvattomuutta, terrorismin uhkaa ja lisää humanitäärisen avun tarvetta Syyriassa. Samalla Syyrian sota pitkittyy ja mutkistuu.

Kurdit ovat maailman suurin kansa ilman omaa valtiota ja juuri tuo Lähi-idän neljänneksi suurin kansa kykeni pysäyttämään Isisin, jota nyt Turkki elävöittää uudelleen eloon samalla kun EU, NATO ja YK katselevat kansamurhan omaista operaatiota saamattomana.

Euroopan Unioni tulee luomaan itselleen kivisen tien, mikäli EU, Yhdysvallat, YK sekä muut kansainväliset toimijat eivät puutu Turkin toimiin. Seuraukset voivat olla jopa katastrofaaliset. Nyt on aika toimia.


Kirjoittajat:

Seida Sohrabi, VTM

Lähi-idän, islamin ja kurdiasioiden asiantuntija


Atte Kaleva, SM

Jihadismin tutkija ja sotatieteiden maisteri