HUSSEIN AL-TAEE, OLETKO VALMIS ROHKAISEMAAN MUSLIMINAISIA JA TYTTÖJÄ UIMAAN UIMAPUVUISSA?

Hussein al-Taeen 6.9.2019 julkaistun twiitin perusteella meidän kaikkien, mukaan lukien al-Taeen, tulisi kohteliaisuussyistä käyttää burkinia uimahalleissa rohkaistaksemme musliminaisia ja tyttöjä uimaan. Ei kai näin?

Vahvistaaksemme osallistumisen mahdollisuuksia meidän kuuluisi burkinin suosimisen sijaan tukea naisten vapautumista patriarkaatin kahleista.

Viime perjantaina Sannikka & Ukkola ohjelmassa vierailivat kansanedustajat Pia Kauma (kok.) ja Hussein al-Taee (sdp), jotka keskustelivat yhdenvertaisuusvaltuutetun 4.9.2019 julkaisemasta tiedotteesta, jonka mukaan burkinit tulisi sallia kaikissa uimahalleissa. Tiedote herätti runsaasti keskustelua somessa ja olen myös itse ottanut kantaa asiaan.

Kansanedustaja Hussein al-Taee kannattaa burkineja ja hänen mukaansa sen käyttö lisää osallistumisen mahdollisuuksia. Hän perusteli burkinien sallimista erikoisesti Sannikka & Ukkola ohjelmassa ja esiintyi hyökkäävästi aikaisemman nöyristelevän tyylinsä sijaan.

al-Taeen perustelut burkinin sallimiseksi olivat pöyristyttäviä ja ylimielistä. Al-Taee puhui omasta alastomuudesta ja vapaudesta pukeutua kuten haluaa ja totesi, että näin ollen vastaavasti naisten pitää päästä tyttärien kanssa burkineissa uimaan. Tämä on älytön logiikka, mielipiteestä puuttui punainen lanka.

Osallistumisen mahdollisuuksia ei lisätä tukemalla naisia alistavia tapoja tai asuja, vaan rohkaisemalla naiset jättämään patriarkaalinen kulttuuri lähtömaahan.

Hussein Al-Taeelta oli ala-arvoista sanoa tulleensa Suomeen uskonnonvapauden ja tasa-arvon vuoksi todeten samalla, ettei tämä toteudu Suomessa, koska naiset ja tytöt "eivät pääse uimaan". On halpamaista käyttää jonkinlaista uhrikorttia edistääkseen miesvaltaista kulttuuria Suomessa. Kansanedustaja varmasti tietää, ettei keltään kielletä Suomessa uiminen.

Hän puolustaa samaan hengenvetoon patriarkaalisia ja naisvastaisia käytäntöjä samalla kun hän kritisoi Suomea uskonnonvapauden vastaisena maana. Burkinin vastustaminen ei ole uskonnonvapaus kysymys vaan tolkun kysymys.

Burkini keskustelussa ei ole kyse jo sallituista kokovartalopuvuista vaan nimenomaan enemmän tai vähemmän lepattavien ja naisia seksualisoivien burkinien sallimisesta.

Hussein Al-Taeen mukaan, musliminaisten ja tyttöjen osallisuuden lisäämiseksi, burkini voitaisiin suunnitella sellaiseksi, että se ei olisi lepattava. Hänen mielestänsä burkinit voisivat olla kokovartalopukuja. Huvittavaa on se, että nämä kokovartalopuvut eli märkäpuvut ovat jo nyt sallittuja Suomen uimahalleissa. Naiset voivat siis halutessaan käyttää uima-asuna uintiin tarkoitettua märkäpukua.

Al-Taee kertoi perjantain ohjelmassa esittäneensä kysymyksen musliminaisten ryhmässä Facebookissa, miten burkinien salliminen lisäisi mahdollisesti naisten ja heidän tyttärien uimatunneille osallistumista. Pidin tätä kommenttia kummallisena, sillä hän ei kertonut mistä musliminaisten ryhmästä on kyse. Asuvatko nämä vastanneet Suomessa vai muslimivaltaisessa maassa? Tällä on merkitystä, sillä Suomessa naiset pääsevät uimaan. Suomessa naisten ja miesten oikeudet ovat yhdenvertaiset, kun taas muslimimaissa kuten Irakissa naisilla ei ole läheskään yhtä paljon vapauksia kuin miehillä. Burkini ei edistä tasa-arvoa Suomessa, päinvastoin, mutta sen salliminen muslimimaissa olisi positiivinen edistysaskel patriarkaatin nujertamisessa.

Musliminaiset ympäri maailmaa tarvitsevat vapautumista miesvallasta. Mielestäni burkini olisi tässä yhteydessä ensimmäisiä askelia kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa näissä maissa. Burkini on yksi keino vapauttaa vanhoillisissa muslimimaissa asuvat naiset.

Koen, että jos joku tässä ei aja yhdenvertaisuutta on se Hussein al-Taee ja kumppanit, jotka haluavat tukea naisten sortoa ja seksuaalisuuden kontrollointia. Miehille voidaan suoda vapauksia, muttei naisille koska uskonto ja kulttuuri. Uskonnonvapaus ei oikeuta vaatimaan erisoikeuksia. Suomessa yhdenvertaisuutta ei ole tukea naisia alistavia sääntöjä ja tapoja vaan vapauttaa naiset miesvallasta.